Framematen bepalen

De framemaat wordt gemeten van het hart van de trapas tot aan de bovenkant van de zitbuis. Om te bepalen welke framemaat past bij uw lengte vermenigvuldigt u uw binnenbeenlengte (BBL) met 0,66. Framemaat = BBL * 0,66 (naar beneden afronden)

Binnenbeenlengte (BBL)= afstand vanaf de grond tot uw kruis, waarbij u op blote voeten staat en de voeten 15 cm uit elkaar staan.

Overige services:

Bepalen zadelhoogte

Om vervolgens te bepalen wat de ideale hoogte zou zijn van uw zadel kunt u de BBL vermenigvuldigen met 1,08. U weet dan hoeveel centimeter de bovenkant van uw zadel van het hart van de trapas verwijderd is. Als u hier dan de framemaat van af trekt weet u hoeveel het zadel boven de zitbuis moet uitsteken.

Zadelhoogte = BBL * 1,08

Na al dit gereken komt de proef op de som: u heeft voor de juiste hoogte gekozen als u bij maximale strekking (de pedalen zijn dan bijna op het laagste punt) uw benen nog licht gebogen zijn.

Bepaal zadelpositie

U zet uw fiets bij een muurtje zodat u zichzelf kunt afsteunen. Vervolgens zet u uw cranks in horizontale positie en laat u vanaf de zijkant van uw knieschijf een loodlijntje (een lijntje of touwtje met een gewichtje eraan) naar beneden hangen. Het loodlijntje moet precies ter hoogte van de pedaal-as hangen (waar de bal van uw voet op steunt).

Bepalen zitlengte (om lengte/hoogte van het frame te bepalen)

Feitelijk is de lengte van de bovenste framebuis de bepalende maat in het aanschaffen van een racefiets. De hoogte van de framebuis kan namelijk bijgesteld worden door de zadelpen te verhogen. De zitlengte is de lengte tussen de voorkant van het zadel en het midden van het stuur. Bepalend zijn de romplengte en de armlengte.

Zitlengte = (Romplengte + Armlengte) * N – (zadellengte * 0,6)

Romplengte = rechtop gezeten op een stoel is dit de afstand tussen de stoel (zitvlak) en de bovenkant van het borstbeen (kuiltje onderaan de keel).

Armlengte = afstand van de schouder tot aan gebalde vuist.

N = zithouding, zeer sportieve houding = factor 0,545 en toerhouding = 0,525

Stuurpenhoogte / lengte

Nu u de zitlengte weet kan berekend worden hoe hoog de stuurpen moet komen te staan. Afhankelijk van uw lengte moet de bovenkant van het zadel altijd een aantal centimeter boven de bovenkant van de stuurpen uitsteken.

Bij een lengte van 1.60 meter tot 1.80 meter is dit: 3 – 7 cm.

Bij een lengte van 1.80 meter tot 2 meter is dit 7 – 10 cm.

Middels spacers (soort afstandsbussen) kunt u de hoogte van uw stuurpen verstellen.

Cranklengte

Het komt er op neer dat de cranklengte van de racefiets vaak standaard gehouden wordt namelijk 172,5 mm. Het monteren van langere cranks vergroot weliswaar de afgelegde afstand per omwenteling maar tegelijkertijd verlaagd het de trapfrequentie zodat hier niet echt veel winst te behalen valt voor de meeste wielrenners.

Zie voor het bepalen van de juiste framematen ook:

https://www.wielersportinfo.nl/fietsafstelling.htm

https://www.stoempersklub.com/techniek/cyclefit.html